dinsdag 20 oktober 2015

Boeken - Huiswaarts

Klik hier om het boek te bestellen.
Er zijn boeken waarvan je de hele oplage zou willen kopen, in de hoop dat de schrijver van het boek in kwestie daardoor zo wordt aangemoedigd snel met een nieuw boek te komen. Een van die boeken is wat mij betreft Huiswaarts van de Duits/Amerikaanse bioloog Bernd Heinrich. De man heeft al prachtige werkjes geschreven als Ravens in winter, Winterworld, The Geese of Beaver Bog en The Trees in my Forest.

Noviteit

Dat lijken genoeg boeken om een tijdje mee vooruit te kunnen, maar geen van die boeken is vertaald in het Nederlands. Nu ben ik geen Engalfabeet maar ik lees toch liever in mijn moerstaal. En Huiswaarts is wat dat betreft een noviteit. Het is me wel raadsel waarom Meulenhoff daar met dit boek, na al die eerdere juweeltjes, ineens mee start.

Hier blijkt trouwens ook weer dat het vertalen van boektitels uit het Engels nog niet zo eenvoudig is. Het origineel heet namelijk The homing instinct, wat een vrij adequate omschrijving is van waar het boek over gaat. De Nederlandse titel en ondertitel suggereren dat het vooral over trekvogels gaat, maar het gaat over veel meer waar Heinrich aan heeft gewerkt of interesse voor heeft. En Heinrich heeft voor bijna alles een gezonde nieuwsgierigheid en kan daarover ook nog eens heel beeldend en boeiend vertellen.

Albatrossen

In het Huiswaarts geeft Heinrich tientallen voorbeelden van hoe dieren op de een of andere manier aan een thuis gebonden zijn. Zoals albatrossen die geboren worden op een eilandje ergens in de Zuidelijk oceaan, daarna zes tot zeven jaar rondzwerven over de wereldzeeën zonder aan land te komen en dan toch weer terug gaan naar dat ene eilandje om zelf voor nageslacht te zorgen. Of hoe vogels de zon, maan, sterren en het aardmagnetisch veld gebruiken om de weg naar hun overwinteringsgebieden te vinden, hoe vissen de plek waar ze geboren zijn terugvinden op geur en hoe verschillende diersoorten een onderkomen bouwen als veilige thuishaven. Maar ook is er een kostelijk hoofdstuk over wilde bijen en ook een van mijn eigen favorieten, de atalanta, komt aan bod. Vanwege zijn Duitse afkomst, maakt Heinrich voortdurend uitstapjes naar Europese soorten wat de herkenning vergroot.

Puik werk

Het boek leest als een snoepwinkel met zoetigheden waar je niet misselijk van wordt. Je kunt er van blijven eten. Dat komt, zoals gezegd, niet in de laatste plaats door de aanstekelijke verteltrant van Heinrich. Je ziet wel dat hier en daar in de vertaling wat van zijn levendige stijl verloren is gegaan, maar de vertalers hebben puik werk verricht. En natuurlijk zorgen vooral ook de dieren die Heinrich beschrijft voor een constante stroom aan vreugdemomentjes. Althans bij mij. Al die strategieën en aanpassingen die dieren hebben ontwikkeld in de loop van de evolutie zijn ronduit hoopgevend.

Huiswaarts, Bernd Heinrich, 2015, Meulenhoff Boekerij bv, ISBN 978-90-290-9080-3

Geen opmerkingen:

Een reactie posten